Multa insòlita als Vermuts Dominicals del Barri

Reivindicacions Culturals és el col·lectiu veïnal que organitza els Vermuts Dominicals del Barri (VDB), així com també un bon nombre d’activitats culturals que s’han programat, organitzat i desenvolupat a l’entorn de l’espai Germanetes (Viladomat / Consell de Cent). Actualment s’enfronten a 3 multes de l’Ajuntament de Barcelona, en una història insòlita i inexplicable. Elles mateixes en relaten la cronologia dels fets:

Cartell d’un dels Vermuts Dominicals del Barri

11 d’octubre de 2020. Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. A Reivindicacions Culturals celebrem la Festa Major organitzant el novè VDB que inclou 3 actuacions (una de teatre i dues musicals). La primera es fa al carrer a les 12h (a la cantonada de Viladomat / Consell de Cent) i les altres dues, seguidament, dins l’espai Germanetes. La Guàrdia Urbana es persona, segons ens diuen, per diverses trucades de veïns a les 18:30. Se’ls hi comunica que la fi de la música està prevista a les 20h. Tornen a les 19:10 i aixequen acta. Immediatament es dóna per acabada la festa. Son les 19:30.

13 d’octubre. Preguntem a l’Ajuntament del districte per la qüestió de l’acta de la Guardia Urbana. Li treuen importància. Diuen que no en saben res.

11 de novembre. Ens arriben tres expedients sancionadors:
1er – Per Manca de limitador de so amb registrador a les 19:08 a Viladomat, 140 (Germanetes)
2on – Per Manca de limitador de so amb registrador a les 20:30 a Viladomat, 140 (Germanetes)
3er – Per Manca de limitador de so amb registrador a les 20:30 a una altra adreça del carrer Viladomat, gairebé a l’altura del carrer Londres, a uns 900 metres de Germanetes.

El nostre col·lectiu decideix abonar la primera i al·legar les altres dues -la segona pel principi de “non bis in idem” (no dues vegades pel mateix) i la tercera perquè encara no hem aconseguit ser a dos llocs al mateix temps-.

13 de novembre. Preguntem a Districte per la qüestió de les multes. Responen que no teníem el permís per fer cap actuació a Germanetes i que estavem fora de tota normativa.

17 de novembre. Abonem la primera multa i el dia 18 de novembre al·leguem les altres dues. Les al·legacions es presenten telemàticament en els tres expedients oberts. Tenen els següents números de registre a l’Ajuntament de Barcelona: (20209246904, 20209246919, 20209246930)

28 de desembre de 2020 (dia dels innocents) ens arriben dues cartes (que fan referència a les multes no pagades) comunicant que “… Atès que no s’han presentat al·legacions que desvirtuïn la denúncia de l’agent denunciant, que es considera que els fets ocorreguts i la seva autoria han quedat acreditats…” (sic)

Ja veieu, cobrar el càstig sembla ser l’únic interessant per l’administració. I tant deu obsessionar això al corresponent, que ni val la pena revisar l’expedient i assegurar-se en si hi ha hagut al·legacions. Arribant-se a asegurar, com a consequència, que no havent-les hagut queda acreditat el fet sobrehumà d’estar a dos llocs diferents al mateix temps. Aquesta, companyxs, és la lògica de la maquinària que pretén governar les persones. Queda acreditada la seva inhumanitat.
Nosaltres, que sabem que en aquesta matèria Kafka tenia raó, seguirem denunciant el sense sentit del món ridícul al qual tan seriosament ens avoquen i exposen.

No tocarem l’arpa a la Cort. Volem un barri creatiu, tant per facilitar l’accés del veïnat a proposta imaginatives com per obrir espais per les autores i autors. I, com versava Gabriel Celaya, seguirem assenyalant qualsevol injustícia, vingui d’on vingui:


“Maldigo la poesía concebida como un lujo
cultural por los neutrales
que, lavándose las manos, se desentienden y evaden.
Maldigo la poesía de quien no toma partido hasta mancharse.
Hago mías las faltas. Siento en mí a cuantos sufren
y canto respirando.
Canto, y canto, y cantando más allá de mis penas
personales, me ensancho”

Cultura al barri i Barri a la cultura.
Un Barri a l’Esquerra de l’Eixample, Gener de 2021